Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Στην καρέκλα του Γερμανού… κουρέα!

Γράφει ο Ceteris Paribus
Μιλούν για ευρωπαϊκή «τραπεζική ενοποίηση», αλλά εννοούν… «κούρεμα» των καταθέσεων σε οποιαδήποτε μελλοντική τραπεζική διάσωση στην Ευρωζώνη. Ο όρος «τραπεζική ένωση» είναι κατ’ ουσίαν ευφημισμός, αφού η συζήτηση αφορά το ποιος θα «πληρώσει το μάρμαρο» σε περίπτωση μελλοντικής διάσωσης τραπεζών στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.
Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών στις συζητήσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο «κραταιός» κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, όπως ήταν αναμενόμενο επέβαλε τις απόψεις του στους Σοσιαλδημοκράτες και σε αυτό το ζήτημα. Έτσι, η Γερμανία θα προσέλθει στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης με «σκληρές». Ο κ. Σόιμπλε, που δεν αρέσκεται σε ευφημισμούς, προτιμά να μιλάει για «τραπεζική εκκαθάριση», η δε άποψη με την οποία θα προσέλθει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι γνωστή από την οδυνηρή εμπειρία της Κύπρου: σε περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης στο μέλλον, θα κληθούν να πληρώσουν πρώτα οι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας, ύστερα οι ομολογιούχοι της τράπεζας και στο τέλος οι καταθέτες… Ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις θα διαθέτει κεφάλαια, αφού πρώτα πληρώσουν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες.
Για να το πούμε απλά και κατανοητά: το Eurogroup της Πέμπτης θα αποφασίσει ότι ο μηχανισμός «τραπεζικής εκκαθάρισης» θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της πρόσφατης, οδυνηρής κυπριακής εμπειρίας…
Στα σχέδια του κ. Σόιμπλε είναι επίσης ότι το αποφασιστικό σώμα εν προκειμένω δεν θα είναι η Κομισιόν, αλλά ένα σώμα με αναφορά στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών το οποίο θα αποφασίζει με πλειοψηφία 50% + 1…
Με την αναμενόμενη αυτή απόφαση η ανασφάλεια για τις τραπεζικές καταθέσεις στον ευρωπαϊκό Νότο, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, επιστρέφει, με τη Γερμανία να επωφελείται άμεσα, αφού προβάλλει σαν το ασφαλές καταφύγιο των ευρωπαϊκών καταθέσεων…
Αλλά το πράγμα δεν τελειώνει εδώ: κατ’ απαίτηση της Γερμανίας ο μηχανισμός αυτός του bail-in ή «κουρέματος» θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2015, ενώ αρχικά προβλεπόταν να λειτουργήσει από το 2018. Όπως δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Γεργκ Άσμουσεν, τόσο ο ευρωπαϊκός μηχανισμός τραπεζικής εποπτείας (SSM) όσο και ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών (SSM) θα είναι έτοιμοι στα τέλη του 2014.
Πλην του κ. Άσμουσεν, τη γερμανική πρόταση υποστηρίζει και η ΕΚΤ, η οποία ανησυχεί για το προβληματικό ενεργητικό των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο πυρήνας της πρότασης είναι ότι ο μηχανισμός της εποπτείας θα είναι ανεξάρτητος από το μηχανισμό της «εκκαθάρισης». Και οι δύο μηχανισμοί θα είναι ανεξάρτητοι από την Κομισιόν και το ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Γερμανός «κουρέας» και μάλιστα ανεξέλεγκτος…

πηγη:http://rizopoulospost.com/%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BA%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AD%CE%B1/#axzz2kQXPtMQ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου